Četvrtak, 18 travnja, 2024
Google search engine
HomeNovostiPeugeotova vozila su usklađena sa WLTP propisima

Peugeotova vozila su usklađena sa WLTP propisima

Kompletan Peugeotov program putničkih automobila, već sada dostupan je kupcima usklađen sa WLTP protokolom, koji stupa na snagu od 1. septembra.
PSA grupa je već ranije uložila velika sredstva kako bi stvorila najefikasnije tehnologije za kontrolu emisije polutanata, uključujući sistem SCR (Selektivna Katalitička Redukcija), uveden 2013. godine na BlueHDi motorima, kao i GPF (gasoline particulate filter) filter na PureTech motorima.
Zahvaljujući tim tehnologijama, Peugeotova vozila su usklađena sa novom regulativom.
Novi WLTP protokol (Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) postaje obavezan od 1. septembra 2018. godine za sve putničke automobile koji se prodaju u Evropskoj uniji. WLTP test se zasniva na realnim ciklusima vožnje vozila koji odgovaraju stvarnim uslovima eksploatacije u smislu pređene kilometraže, brzine, vremena zaustavljanja i temperature okoline. Tako generisani podaci su reprezantativni za korištenje i potvrđuju se u relanim uslovima vožnje.
Uz to, Peugeot će nastaviti da vozačima nudi procjenu realne potrošnje goriva svojih modela u skladu sa protokolom razvijenim sa dvije nevladine organizacije; Transport & Environnement i France Nature Environnement, čije rezultate je verificirao Bureau Veritas.
Da podsjetimo, od septembra ove godine svi automobili će biti podvrgnuti WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) proceduri, umjesto dosadašnjeg NEDC (New European Driving Cycle) testnog cilkusa. Uz to, tu je i novi test RDE (real driving emissions), koji emisiju polutanata mjeri u vožnji, a ne u laboratoriji.
RDE procedura podrazumijeva vožnju automobilom na javnim cestama, u različitim uslovima, što podrazumijeva: vožnju na niskim i visokim nadmorskim visinama, godišnji raspon temperatura, dodatno opterećenje automobila, vožnja na uzbrdici/nizbrdici, vožnja u gradu (male brzine), ruralna vožnja (srednje brzine), vožnja na autoputevima (velike brzine).
Osnovna razlika između NEDC i WLTP procedure je razlika u načinu dobijanja podataka o emisiji CO2. Tako je NEDC koristio prosječnu potrošnju, koja je u direktnoj vezi sa emisijom CO2, dok nova procedura podrazumijeva mjerenja u realnim uslovima vožnje, i nije ni u kakvoj vezi sa podacima o potrošnji goriva.
 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments