11.1 C
New York
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaElektrični autiElektrični automobil i njegova baterija nakon godinu dana rada. Youtuber provjerio

Električni automobil i njegova baterija nakon godinu dana rada. Youtuber provjerio

Jedan od najpopularnijih električnih automobila u posljednje vrijeme i nešto više od 20 prijeđenih kilometara za godinu dana. Kako je baterija izdržala tih 12 mjeseci vožnje?

Jedan od najvećih argumenata ljubitelja benzinaca i dizelaša protiv električara je vijek trajanja baterija. Naravno, činjenica je da litij-ionske baterije starenjem i normalnom upotrebom gube svoj maksimalni kapacitet. Srećom, ti padovi nisu preveliki, tako da bi električni automobili i nakon nekoliko godina trebali zadržati veliki domet.

Volkswagen ID.3 izgubio nešto dometa nakon godinu dana

Je li stvarno tako. Youtuber, tvorac Battery Life kanala, odlučio je napraviti eksperiment. Godinu dana vozi električni Volkswagen ID.3 i od kupovine je prešao 22,5 hiljada kilometara.

Na temelju putnog računala izračunao je koliko će kilometara njegov automobil prijeći s jednim punjenjem u septembru 2020 i potom usporedio sa septembrom 2021 uz održavanje konstantne brzine od 90 km/h. Uzimajući u obzir predviđeni domet i prosječnu potrošnju energije tokom testne dionice, izračunao je stvarni kapacitet baterije u kilovat satima. U septembru 2020 iznosila je 58,8 kWh, nakon godinu dana smanjena je za cca 7,5% do 54,4 kWh. Deklarisani kapacitet očitan iz sistema bio je još manji i iznosio je 54,1 kWh (pad od 9%).

Rezultati se komentarišu na internetu. Mnogi su optužili YouTubera da je njegov test na temelju očitanja s računala nepouzdan i da ništa ne dokazuje. I sam je istaknuo da ga je uradio poprilično iz znatiželje, jer ni sam nije primijetio neku veću razliku u dometu tokom tipične vožnje.

Ipak, odlučio je otići u ovlašteni Volkswagen servis, gdje je zatražio stručni pregled. Test obavljen u ovlaštenom servisu pokazao je smanjenje kapaciteta baterije za 8%. On je cijelu stvar (na engleskom) opisao u videu iznad.

Dakle, ispada da su njegovi izračuni bili prilično tačni. Od septembra do posjete ovlaštenom servisu prošla su dva mjeseca, a vlasnik električara s njim je prešao još 2,5 hiljade kilometara, iako je teško reći jesu li doprinijeli smanjenju kapaciteta za pola postotnog boda.

Volkswagen Id.3 izgubljen u dometu. Šta je tu čudno?

Prije nego što protivnici električara kažu da je to dovoljan dokaz da električni automobili nemaju budućnost, treba dati nekoliko riječi objašnjenja. Gubitak od 8 posto prilično je velik u odnosu na stvarni kapacitet, ali ne odstupa od standarda. Akumulatori u automobilima, pametnim telefonima, prijenosnim računalima ili bilo kojoj drugoj opremi imaju to da polako smanjuju svoj korisni kapacitet.

Normalno je da iskoristivi kapacitet baterija kod električnih automobila s vremnom opada. Pogotovo tokom prve godine nakon kupovine. Uobičajeno, elektrika tokom tog vremena gubi nekoliko posto svog početnog kapaciteta, nakon čega se proces usporava i ostaje na sličnoj razini. Morate provesti sličan test, npr. nakon još godinu, dvije ili pet godina korištenja automobila, kako biste utvrdili je li smanjenje kapaciteta zapravo zabrinjavajuće.

Drugo, i sam vlasnik ID.3 priznaje da u zadnjih godinu dana nije koristio automobil u skladu s preporukama proizvođača. Volkswagen preporučuje punjenje automobila do 80 posto kapaciteta baterije i da se ne prazni ispod 10 posto. Vožnja “na rezervi” definitivno šteti električarima (a znamo da vožnja na rezervi kod bezninaca i dizelaša također ima svojih nedostataka) i svaki vlasnik električnog automobila bi to trebao znati.

U međuvremenu, YouTuber Battery Life kanala najčešće je svog električara punio do kraja i često je u proces nadopunjavanja energije krenuo tek kada su se baterije gotovo potpuno ispraznile. Osim toga, koristio je i vrlo brze punjače (posebno u prvim mjesecima nakon kupovine), koji također utiču na trajanje baterije. Zato je teško zaključiti da je ovaj VW ID.3 iskorišten na optimalan način.

Ukratko, korištenje automobila suprotno preporukama zapravo može skratiti vijek trajanja baterije, ali u ovom slučaju je također vrlo važan podatak da baterije izgube najkorisniji kapacitet tokom prve godine nakon kupovine. Teško je reći i je li gubitak od spomenutih 8 posto u prvoj godini veliki ili ne.

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments