Od svog zvaničnog lansiranja 2010. godine Nissan Juke je privlačio pažnju svojim upadljivim dizajnom, ali nakon skoro jedne decenije vrijeme je za nasljednika.
Ovaj Nissanov crossover će po posljednjim informacijama dobiti nasljednika početkom 2020. godine, a kako stvari sada stoje automobil će pretrpjeti prilične izmjene.
Prije svega, novi Juke će uz moderniji dizajn dobiti CMF-B platformu iz Renault-Nissan alijanse, a imati će i nešto duže međuosovinsko rastojanje, kao i prostraniji enterijer sa kvalitetnijim materijalima i više mjesta za noge putnika pozadi. Imati će i nešto veći prtljažnik, čija zapremina će umjesto sadašnjih 354 iznositi oko 380 litara.
Takođe treba pomenuti i veći ekran osjetljiv na dodir, smartphone konekciju, podršku za Apple CarPlay i Android Auto, Nissanov ProPILOT sistem poluautonomne vožnje, kao i još bogatiju ponudu za personalizaciju.
Ovaj konkurent Renaultu Captur, Opel Mokki, Fiatu 500X i Peugeotu 2008 će u ponudi između ostalog imati i 1,0 i 1,3 litarske benzince, a vjerovatno i 1,5 litarski dizel agregat.
Pored prednjeg u gami će se naći i pogon na sva četiri točka, kod skupljih verzija.
Pominje se i plug-in hybrid varijanta sa kombinacijom 1,6 litarskog benzinca, elektromotora i baterija od 9.8 kWh. Hibridni Juke će moći da se kreće i samo na struju, do 32 km.
Neki izvori napominjuu i da je moguće da se pojavi i potpuno električna verzija.
Na kraju, proizvodnja će se i dalje odvijati u fabrici Sanderlend u Velikoj Britaniji, gdje je do sada proizvedeno više od milion primjeraka sadašnje generacije.


Izvor