Njemački proizvođač auto-komponenti ZF saopštio je početkom godine da je konstruisao sugurnosne vazdušne jastuke koji se naduvavaju izvan putničke kabine vozila i koji su, kako se navodi, već spremni da se pojavi na tržištu.
Ova kompanija radila je čitavu deceniju na razvoju novog sistema vazdušnih jasuka, koje je predstavio na simpozijumu “Airbag 2018”, održanom u Manhajmu u novembru.
Sada smo po prvi put u prilici da vidimo demostraciju ove tehnologije koja je održana na poligonu u Memingenu u Njemačkoj:

Kako objašnjavaju u ZF-u, bočni sudari spadaju među najopasnije saobraćajne nezgode. Samo u Njemačkoj u udesima ove vrste godišnje pogine skoro 700 ljudi, što je trećina od ukupnog broja smrtno stradalih na putevima u toj zemlji.
U ZF-u smatraju da bi uvođenje vanjskih bočnih vazdušnih jastuka sačuvalo brojne živote i pomoglo da se znatno ublaže povrede putnika. Prema njihovim riječima, ovaj tip vazdušnog jastuka smanjuje prodiranje jednog vozila u drugo za do 30%.
Prototip jastuka koji je prikazan u Memingenu aktivira se milisekundama prije samog kontakta dva vozila i povećava “zonu gužvanja” koja je inače mala na tom dijelu karoserije.

Sistem koji je razvio ZF sastoji se od senzora, kamera, radara i lidara, koji detektuju nailazak drugog vozila sa strane, dok centralna upravljačka jedinica procjenjuje da li je sudar neizbježan ili ne i na osnovu toga donosi odluku da li da aktivira vazdušni jastuk.
To je ujedno bio i najveći izazov za inženjere – kako pouzdano predvidjeti da će se sudar zaista i dogoditi i spriječiti nepotrebno aktiviranje jastuka.
Sistem inače ima na raspolaganju svega oko 150 milisekudni za “donošenje odluke” i naduvavanje vazdušnog jastuka, što je period jednak vremenu u kome se odvija treptaj oka.
Drugi veliki problem bio je kako za tako kratko vrijeme naduvati prilično veliki vazdušni jastuk, zapremine 280-400 litara, što je oko osam puta veća količina vazduha u odnosu na onu koja je potrebna za aktiviranja unutrašnjeg vozačevog jastuka.

Izvor