Toyota je izložila veoma ambiciozne planove za budućnost, koji se odnose na BEV (Batery Elelctric Vehicle), električna vozila sa baterijama.

Toyota e-TNGA

Naime, Toyota je bila predvodnik na polju hibridizacije, jer je to prvi veliki svjetski proizvođač koji je tržištu ponudio hibridno vozilo pristupačne cijene i iz masovne proizvodnje – Prius. Danas Toyota tržištu nudi najveću ponudu hibridnih automobila, a samo u Evropi, hibridni automobili zauzimaju 50% ukupne prodaje ovog proizvođača.
Toyota e-TNGA

Ipak, Toyota pomalo kasni sa razvojom i uvođenjem električnih modela, što će se u bliskoj budućnosti značajno promijeniti.
Toyota je objavila veoma ambiciozan plan, čija realizacija će započeti već tokom naredne godine, a koji podrazumijeva pripremu i proizvodnju čak 10 novih električnih modela do 2025. godine.
Toyota e-TNGA

Okosnica ovog plana je nova modularna e-TNGA platforma, koju će koristiti čak 6, od ukupno 10 planiranih modela.
Nova e-TNG platforma bi trebala ponuditi mnogobrojne mogućnosti. Na primjer, različita međuosovinska rastojanja, a time i različite kapacitete baterija, koje čine njen sastavni dio. Mogućnost ugradnje motora za pogon prednjih točkova, mogućnost ugradnje motora za pogon stražnjih točova, kao i mogućnost ugradnje oba motora. Također, e-TNG platfroma će se nuditi sa kratkim ili dugim prednjim i stražnjim prevjesom, a tek mali broj pozicija bi bio fiksan.
Toyota e-TNGA

Prvi modeli koji bi koristili e-TNGA platformu bi bili modeli Toyota C-HR BEV i njegov blizanac Toyota IZOA BEV u Kini.
Toyota e-TNGA

Planom je obuhvaćeno ukupno šest automobila: kompaktni automobil (razvijen sa Suzukijem i Dahatsuom), crossover srednje veličine, sedan srednje vličine, minivan srednje veličine, SUV srednje veličine (razvijen sa Subaruom) i veliki SUV.