I pored toga što je riječ o auto-gigantu sa velikom tradicijom i iskustvom, nemoguće je preko noći pokrenuti masovnu proizvodnju sasvim drugačije koncipiranih automobila od onih sa konvencionalnim pogonom. U Volkswagenu to znaju veoma dobro i idu korako po korak kako bi realizovali planove o proizvodnji i prodaji miliona električnih vozila. Jedan od preduslova za masovnu proizvodnju automobila na struju je i razvijena infrastruktura punjača.
Zato VW grupa namjerava da širom Evrope u narednih 5-6 godina izgradi 36.000 stanica za dopunu baterija električnih vozila. Od toga 11.000 punjača treba da napravi brend Volkswagen.
Ove stanice biće instalirane u okviru fabrika nemačkog proizvođača, kao na 3.000 dilerskih lokacija u velikim gradovima širom Evrope.
Volkswagen će ovaj poduhvat realizovati kroz svoj infrastruktirni ogranak – kompaniju ELLI (Electric Life) i “We Charge” servis za dopunu pogonskih baterija elektroautomobila, a investicija iznosi oko 250 miliona eura.
Inače, VW predviđa da će se 70 svih dopuna baterija odvijati kod kuće klijenata ili na lokacijama gdje vlasnici električnih automobila rade. Zato će ELLI ponuditi kompletnja rješenja stanica za punjenje velikim kompanijama širom Evrope, kao i vlasnicima elektroautomobila koji bi ove punjače stacionirali u svojim domaćinstvima.
Samo u okviru svojih fabrika u Njemačkoj, Volkswagen planira da instarlira oko 4.000 pozicija za punjenje električnih vozila, namenjenih za potrebe svojih radnika. Osim toga, njemački proizvođač ponudiće i brze punjače, a prvih 28 stanica biće postavljeno duž autoputeva u toj zemlji.
VW takođe procenjuje da će se oko četvrtine svih dopuna baterija odvijati na javnim punjačima. Tako će putem servisa “We Charge” vlasnicima električnih Volkswagena biti omogućeno da koriste preko 100.000 javnih punjača širom Evrope.
Na kraju, njemački auto-gigant planira da ostvari saradnju sa brojnim maloprodajnim lancima i tržnim centrima, kako bi vlasnicima elektroautomobila omogućio da dopune baterije na svojim vozilima dok su u šopingu. U tom cilju, VW je već uspostavio partnerstvo sa lancem Tesco u Velikoj Britaniji.
Prvi Volkswagenov model koji je razvijen i konstruisan isključivo kao električni automobil je ID.3 koji će se na tržištu naći do kraja godine i čija ce početna cijena iznositi ispod 30.000 eura.