Od 2020. godine svi novi automobili u Evropskoj uniji, obvezno će morati biti opremljeni sistemom AEB (Autonomous Emergency Braking), odnosno sistemom autonomnog kočenja u nuždi. Ovaj će sistem aktivne sigurnosti do brzine 60 km/h samostalno zaustaviti vozilo ako se ispred njega ukaže prepreka – biciklist, pješak ili drugi automobil.
Sistem aktivne sigurnosti koji uključuju automatsko kočenje u nuždi danas nude skoro svi novi automobili. Automobili nižih segmenata većinom ih nude uz doplatu, dok su već kod kompaktnih automobila dio standardne opreme. Takav sistem je najjednostavniji AEB sustav i od 2020. godine će morati biti unaprijeđen, jer, podsjetimo, morat će djelovati do 60 km/h kao i prepoznavati pješake i bicikliste, za što će mu osim lasera trebati i radar.

Na primjer, nova Toyota Corolla iz kompaktnog C segmenta koja je upravo stigla na naše tržište već u početnoj verziji – koja košta 33.000 KM – dolazi s cijelim paketom sigurnosne opreme Toyota Safety Sense.

On između ostalog ima sistem automatskog kočenja kod opasnosti od sudara s prepoznavanjem pješaka i biciklista, koji otkriva pješake i u mraku, upozorava vozača u rasponu od 10 do 180 km/h i automatski naglo koči pri brzinama od 10 do 80 km/h.
Bi li država mogla nešto napraviti da što više automobila na Bosansko Hercegovačkim cestama bude opremljeno ovakvim sistemom koji spašavaju živote?
Svakako bi trebalo pronaći modalitet kojim bi se podsticala kupovina novih automobila.

Sistem automatskog kočenja u nuždi (AEB) treći je bitan sigurnosni sistem koji će postati obvezan u automobilima u zadnjih 20 godina. Prva velika revolucija nastala je kada je u svim novim automobilima u EU obvezan postao ABS sistem, odnosno sistem protiv blokiranja točkova pri kočenju. Za kamione i autobuse postao je obvezan 1991., za automobile od 2004., a za motocikle od 2017. godine. Elektronski program stabilnosti (ESP) od kraja 2014. godine obvezan je u svim novim automobilima u Evropskoj uniji. Sada očekujemo i obveznu ugradnju AEB-a u sve automobile, a još je 2015. prema istraživanju Evropskog programa ocjenjivanja sigurnosti novih vozila (EuroNCAP) utvrđeno da se čak 38 posto nesreća pri malim brzinama izbjegne u automobilima koji imaju sistem automatskog kočenja u nuždi (AEB). Kako će se do 2020. godine takvi sistemi još poboljšati, očekuje se da će biti još djelotvorniji.

Izvor