Utorak, 3 listopada, 2023
Google search engine
HomeNovostiOvo je Honda Civic XI generacije. Bliža je Accordu nego starijem Civicu

Ovo je Honda Civic XI generacije. Bliža je Accordu nego starijem Civicu

Znamo sve detalje o američkoj verziji nove XI generacije Honda Civic. Japanski je proizvođač predstavio sedan verziju u Kaliforniji, koja će se u Kaliforniji pojaviti ovog ljeta. Još nije poznato kada će automobil stići u Evropu.

Nova Honda Civic

Honda Civic, koja će sljedeće godine slaviti 50. godišnjicu, jedan je od najpopularnijih svjetskih modela. U SAD gdje se kompaktna Honda nudila od početka proizvodnje, prodana je u preko 12 miliona primjeraka. A upravo u SAD 11. generacija kompaktnog automobila ima svoj tržišni debi. Prvo kao limuzina, a zatim kao hatchback.

Japanci su pokušali pojednostaviti oblike Honde Civic, koja je u posljednjoj generaciji imala prilično zbunjujuće oblike. Sada su se dizajneri pokušali vratiti izvornom konceptu dizajna u skladu s filozofijom Man Maximum / Machine Minimum (M / M). Formalni minimalizam već se može vidjeti u novim modelima koji su se pojavili na evropskom tržištu – gradskoj električarki Honda e ili novoj generaciji SUV-a HR-V koja je predstavljena prije nekoliko dana. Pored uobičajenog pristupu dizajnu, Civicov se čisti dizajn prilično razlikuje od minimalizma Honde e ili HR-V.

Nova Honda Civic

Honda se ponosi lakoćom siluete novog Civic-a, istodobno pokušavajući mu dati ekskluzivniji izgled. Promjena proporcija karoserije postignuta je zahvaljujući povećanju međuosovinskog razmaka (za oko 3,5 cm). Potonji tretman, u kombinaciji s konfiguracijom stražnjih svjetala, optički je proširio stražnji dio automobila.

Nova Honda Civic

Nova limuzina Honda Civic duga je 4,67 metara, široka 1,80 i visoka 1,41 m. Međuosovinski razmak je 2,74 metra.

Nova Honda Civic – vrhunski interijer

Nova Honda Civic

Unutra pažnju privlači veliki multimedijski ekran i ekran instrumenata. Prvi sa standardnom dijagonalom od 7 inča, u gornjoj verziji od 9 inča, koristi se za multimediju. Povezuje se sa pametnim telefonom (u većoj verziji bežično) putem Apple CarPlay i Android Auto. Drugi 10,2-inčni instaliran je na najbogatijoj verziji Touringa. U ovoj verziji, Honda Civic također je prvi put dobila Bose audio. Kokpit izgleda moderno, a uvođenje ekrana ne znači da klasični upravljački elementi nisu u potpunosti napušteni – tipke klima uređaja ostaju.

Nova Honda Civic

Nova Honda Civic bit će dostupna u dvije verzije motora. Oba benzinska motora imaju 4 cilindra – slabiji 2.0 atmosferski motor razvija 160 KS i najveći okretni moment od 187 Nm, snažniji – 1,5 turbopunjač – 182 KS i 240 Nm. U oba slučaja, kontinuirano varijabilni CVT mjenjač koristi se za prijenos pogona na prednje točkove. Evropska verzija imat će različite motore, jer je japanski proizvođač izjavio da će se sve nove Honde ponuditi s hibridnim ili električnim pogonom do kraja sljedeće godine.

Nova Honda Civic

Kao što i priliči modernom automobilu, Honda Civic opremljena je setom pomoćnika koji olakšavaju vožnju i povećavaju aktivnu sigurnost. Honda Sensing Pack poboljšan je novom kamerom koja nudi šire vidno polje od prethodnog radara i sistema kamera. U kombinaciji s poboljšanim softverom i novim, snažnijim procesorom, ovaj sistem može brže i preciznije prepoznati pješake, bicikliste i druga vozila, kao i linije i putokaze. Novost u paketu Honda Sensing je pomoćnik u gužvi u saobračaju.

Poboljšano je funkcionisanje prilagodljivog tempomata, zahvaljujući kojem je vrijeme reakcije kraće, a postupak kočenja započinje prirodnije. Poboljšane performanse upravljanja prilikom korištenja asistencije za zadržavanje traka. Nova Honda Civic ima sistem upravljanja niskom brzinom kočenja zasnovan na osam sonarnih senzora.

Nova Honda Civic kreće u prodaju ovog ljeta

Nova Honda Civic

Nova Honda Civic limuzina, za američka tržištaproizvodit će se u Kanadi, Ontario, a hatchback, koji će biti predstavljen za nekoliko mjeseci, u SAD-u, u Indiani. U prodaji će biti dostupan za nekoliko mjeseci.

Nova Honda Civic

Honda Civic je u evropske prodajne salone dolazila iz pogona u Swindonu (hatchbach) i Turskoj (limuzina). Međutim, Japanci su najavili da ove godine zaustavljaju proizvodnju u tim tvornicama. Posljednji Civic trebao bi sići s proizvodne linije u Swindonu u julu. Sljedeća generacija će se u Europu uvoziti iz Japana. Kada? Još nije poznato.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments