Utorak, 3 listopada, 2023
Google search engine
HomeNovostiKoji se automobili najviše kvare?

Koji se automobili najviše kvare?

Pandemija COVID-19 odrazila se čak i u statistici o stopi kvarova automobila – češće nego prethodnih godina, automobili su odbijali poslušati zbog ispražnjenih akumulatora, ali rjeđe su cestovna pomagala morala ići radi oštećene gume.

Koji su modeli automobila uzrokovali najviše problema?

Kao i svake godine, njemački automobilski klub ADAC objavljuje izvještaj o pouzdanosti automobila. Temelji se na statistikama koje su prikupile ekipe za pomoć na cesti – na njemačkom tržištu ADAC je godinama bio lider u ovoj industriji s impresivnim brojem intervencija – prošle godine karakteristični žuti automobili intervenisali su čak 3,366 miliona puta, a ovaj rezultat je još uvijek tu – zbog zaključavanja zbog pandemije COVID-19 – niže nego, na primjer, 2019. godine. Vrijedno je, međutim, znati da nisu sve intervencije ADAC-a uključene u statistiku, u objavljenim izjavama nećemo naći, primjerice, informacije o otklonjenim greškama u sklopu paketa pomoći proizvođača automobila, ako je ADAC pružio pomoć na temeljem ugovora s proizvođačem.

Što se najčešće kvari?

Najčešći razlog pozivanja pomoći na cesti prošle godine bio je neispravan akumulator. To nije ništa novo, jer je tako već godinama, ali prošle godine ekipe za pomoć na cesti zabilježile su još više slučajeva nego inače. Ovaj put je 46,3 posto. godinu dana ranije – 41,8 posto Razlog je lako pogoditi – puno je ljudi prošle godine prešlo na posao “on line”, prestajući redovno koristiti svoje automobile, što je moralo imati uticaja na stanje akumulatora

Najčešći razlozi za intervenciju ADAC-a na cesti:

  • Kvar akumulatora: 46,3 posto
  • Kvar motora (ubrizgavanje, paljenje, senzori): 15,9 posto
  • Alternator, starter, električni sistem: 10 posto
  • Gume i točkovi: 7,1%
  • Sistem goriva: 3,2%
  • Hlađenje, grijanje, klimatizacija: 2,1%
  • Sistem za obradu izduvnih gasova: 1,2%
  • Ostalo (uključujući pogonski sklop, kočnice, upravljač, karoseriju): 14,2%

Ove godine popis za pomoć na cesti za električne automobile pripremljen je odvojeno. Iznenađujuće je da je u njihovom slučaju neispravna baterija još češće, čak 54 posto, bila razlog pozivanja pomoći na cesti – samo što to nije bila vučna baterija koja je napajala motor automobila, već baterija od 12 V.

ADAC-ovi stručnjaci za pomoć na cesti najčešće su se morali nositi s ispražnjenim akumulatorima.

Statistika kvarova prema ADAC-u

Poredak koji je ove godine pripremio ADAC uključuje 109 modela automobila 25 marki. Uključuje nedostatke koje su timovi za pomoć na cesti primijetili tokom 2020. godine, a koji su pronađeni u vozilima registrovanim između 2011. i 2018. Statistika ne uključuje greške nastale krivnjom korisnika (npr. Nedostatak goriva) ili slučajeve oštećenja točkova.

Koji se automobili najviše kvare?

Prema stručnjacima iz ADAC-a, 40 od ​​109 modela trebalo bi smatrati pouzdanima, ostali su prosječni ili čak loši. Ovoga puta 10-godišnja Kia Ceed smatrana je automobilom s najviše kvarova, s čak 52,7 kvarova na cesti od 1000 registrovanih automobila – zanimljivo je da su mlađi modeli ovog modela gotovo u potpunosti bez kvarova. U starijih su najčešći problemi akumulator, starter, pumpa za gorivo, lanac i svjećice. S druge strane, u popularnim modelima Seat Alhambra i Volkswagen Sharan javljaju se relativno visoke stope kvarova bez obzira na godinu, a problemi se često odnose na sisteme za obradu izduvnih gasova. Smart Forfour (iz 2015.) je užasan,

Koji su automobili prema ADAC-u najpouzdaniji?

U statistikama prikupljenim 2020. godine modeli marki Audi, BMW i Toyota su se pokazali kao najbolji. Modeli A3, A4, A5, Q3 i Q5 najpouzdanija su vozila marke Audi. Modeli A1 zahtijevaju veću pomoć na cesti. U slučaju BMW-a, modeli serije 1, 2, 3, 4 i X1 i X3 povremeno zahtijevaju pomoć na cesti. Prema ADAC-u, problematičniji su Mercedes A, CLA, GLA i C, GLC i GLK. Česte greške: prekidač paljenja (prekidač paljenja je mehaničko-električna komponenta koja pokreće električne krugove i aktivira starter(anlaser)). Prekidač se obično kvari zbog habanja ili vlage. Popravak je obično vrlo skupo pa je bolje zamijeniti ga novim.

Modeli Fiat Punto i Dacia Sandero također su se iznenađujuće dobro pokazali – ili jednostavni dizajn pogoduje pouzdanosti, ili vlasnici ovih automobila nemaju naviku tražiti pomoć na cesti.

Toyota Aygo je prošla vrlo dobro. Zauzvrat, među kompaktima, Volkswagen Golf postiže puno bolje rezultate od Ford Focusa ili Opel Astre.
RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments