Utorak, 3 listopada, 2023
Google search engine
HomeNovostiOvi su automobili bili ispred svog vremena. Na cestama i danas privlače...

Ovi su automobili bili ispred svog vremena. Na cestama i danas privlače pažnju

Tokom premijere bili su samo zanimljivi, ali godinama kasnije primjećujemo da su postavili trendove u svojim segmentima. Tržišni uspjeh nije samo ideja sama po sebi, već i prilagođavanje odgovarajućem vremenu. Ovi su automobili bili briljantni i bili su ispred svog vremena kada su stvoreni.

Audi A2

Izrađen od aluminija, ultra lagan, bez quattro pogona, ali izrađen poput pravog Audija. A2 je došao vrlo brzo nakon predstavljanja konceptnog vozila, ali kupci nisu mogli shvatiti genija koji stoji iza vozila. Lagana konstrukcija, pojednostavljena karoserija i ekonomični motori značili su da se A2 mogao zadovoljiti s manje od 3 litre dizel goriva. Imao je sistem start / stop i stvarao je smiješnih 81 g ugljičnog dioksida na 100 km – vrijednost za koju bi mnogi proizvođači automobila danas umrli.

A2 nije imao klasično podignuto grotlo motora, već samo tzv serviceklappe gdje je bilo moguće provjeriti stanje ulja ili dodati tekućinu za pranje. Međutim, biti pionir je jedno, a ostati na putu drugo. Popravci A2 često se pokažu neisplativima, upravo zbog aluminijske strukture.

Volkswagen Golf Country

Golf Country u svom prirodnom okruženju

Na ceste je izašlo 7735 primjeraka podignutog Golfa. Danas bi mu pandan vjerojatno bio Alltrack, ali Golf Country igrao je u potpuno drugoj ligi. Proizveden u austrijskoj tvornici Steyr-Daimler-Puch trebao se nositi s teškim uslovima. Ovjes je pružio veći razmak od tla ( 21 cm rezultat je vrijedan današnjih najviših SUV-ova), snaga je prenošena na 4 točka zahvaljujući Syncro pogonu, motor je zaštićen pločom, a rezervni točak – baš kao u čistokrvnom SUV-u – nalazio se na vratima prtljažnika. Naravno, raspolagao je sa samo 98 KS, ali mogao je podnijeti Alpe, gdje je bio najpopularniji. Danas bi se vjerojatno našao ispod kafića u prepunom gradu, penjajući se na viši trotoar.

Porsche 959

Porsche 959, kao pravi supercar, imao je izuzetno naprednu tehnologiju koja danas izgleda kao nešto sasvim normalno: ovjes ima različite postavke tvrdoće i visine, gume sa senzorima pritiska……. Danas su takvi “uređaji” dostupni u skupljim limuzinama, ali prije 30 godina bila je to vrhunska tehnologija. 959 je do danas ostao kultni automobil, a kupio ga je i Bill Gates.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments