Mazda CX-50 – uskoro na tržištu Sjeverne Amerike

Mazda North American Operations je prikazala novi SUV model, CX-50, koji će biti dostupan na tržištu Sjeverne Amerike tokom 2022. godine.

Mazda CX-50Ovaj model će se serijski proizvoditi u novoj tvornici u Huntsvilleu, u Alabami, izgrađenoj u saradnji sa Toyotom, uz investiciju od 1,6 milijardi američkih dolara.

Mazda CX-50

“CX-50 je prvo vozilo koje će se proizvoditi u našoj novoj tvornici Mazda Toyota Manufacturing u SAD-u. Zadovoljavaće potrebe uglavnom kupaca iz SAD-a, pokazujući našu posvećenost velikom tržištu Sjeverne Amerike” rekao je Jeffrey H. Guyton, viši izvršni direktor Mazda North American Operations.
Ovaj model je već ranije najavljen, kao dio velike Mazdine ofanzive u segmente SUV vozila za globalno tržište, a zapravo je najmanji model iz nove game predviđene za tržište Sjeverne Amerike.
Iako će proizvodnja Mazde CX-50 započeti već u januaru naredne godine, detljnije tehničke specifikacije nisu objavljene, iako je najavljeno da će se za pogon ovog modela koristiti 4-cilindarski atmosferski motor Skyactiv-G 2,5, te Skyactiv-G 2,5T sa turbo punjenjem, kao snažnija opcija.

Mazda CX-50Za prenos snage na sva četiri točka, koristiće se standardno sistem i-Activ AWD sa kontrolnim sistemom Mazda Intelligent Drive Select, iz funkciju Mi-Drive, sa modovima: Normal, Sport i Off-Road.

Eksterijer CX-50 zadržava prepoznatljiv Mazdin dizajnerski izraz “Kodo”, s crnim plastičnim oblogama u lukovima blatobrana I na prednjem dijelu, velikom rešetkom hladnjaka i zračnim otvorima, te snažnim krovnim nosačima (u opciji), a kupcima će biti ponuđena i nova kombinacija boja, odnosno kolor šema Zircon Sand, koja dodatno ističe robustnost.

Mazda CX-50

U unutrašnjosti će Mazda CX-50 donijeti prepoznatljiv izgled i estetiku, sa novim bijama, kvalitetnim materijalima i panoramskim krovom.

Mazda CX-50

U bliskoj bdućnosti, Mazda planira elektrifikaciju ovog modela, što podrazumijeva dvije hibridne verzije i model sa električnim pogonom, iako se iz šturih informacija ne može saznati o kakvim se pogonskim sistemima radi, niti kada će biti tržišno dostupni.

Odgovori