Utorak, 30 travnja, 2024
Google search engine
HomeNovostiŠta se događa? Sada su se pojavili izračuni po kojima električni automobili...

Šta se događa? Sada su se pojavili izračuni po kojima električni automobili emituju više CO2 nego benzinci i dizelaši!

Očigledno su u Europskoj komisiji pronašli novu metriku za mjerenje emisija CO2, neki će reći napokon, a drugi odmahnuti rukom

Europska unije bila je na jasnom putu da 2035. zabrani prodaju svih novih vozila koja emtiraju emisije CO2 u vožnji (čitaj benzince, dizelaše, hibride…), ali onda se dogodilo očekivano. Europsko tržište poput plimnog vala zapljusnula su kineska vozila, tehnološki napredna i jeftinija. Europski parlament je 4. marta odobrio prijedlog Komisije prema kojem se električni automobili više ne smatraju klimatski neutralnim vozilima. Kako piše Kronen Zeitung, ova uredba utiče na sve kompanije u Europi koje moraju prijaviti CO2 otisak za usluge prijevoza – bilo željezničkog, zračnog ili cestovnog, prenosi revijaHAK

Također je novost da se moraju izračunati stvarne vrijednosti udjela CO2 u iskorištenoj električnoj energiji. Ovo također uključuje gubitke u prijenosu i konverziji. Fiksni referentni podaci ne izgledaju dobro za električne automobile. Kao što znate, struja se u Europi proizvodi na razne načine, a jedan od njih su i termoelektrane, koje masovno emitiraju CO2. Samo sivi vodik, koji se proizvodi iz prirodnog plina uz visok utrošak energije, ima lošiju CO2 bilancu od električne energije po tim novim mjerenjima. Čak su i benzin i dizel bolji od struje u ukupnom zbroju.

– Ovo je kako bi se osigurala otvorenost prema tehnologijama i izboru za potrošače – rekla je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen za Kronen Zeitung.

Očigledno su u Europskoj komisiji pronašli novu metriku za mjerenje emisija CO2, neki će reći napokon, a drugi odmahnuti rukom. Život nije jednostavan, a europsko gospodrstvo temelji se na autoindustriji.

Hyundai Kona (2024). Cijena u BiH kreće od 48.900 KM




Izvor

RELATED ARTICLES
- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments